Home > Random > Karangan Terbaik UPSR 2007

Karangan Terbaik UPSR 2007

Got this off a note in Facebook. I thought it is quite funny. You need to know Malay though. :P


Karangan Terbaik UPSR 2007
Karangan budak darjah 4

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting
Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi. Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

Categories: Random Tags:
  1. January 17, 2009 at 5:19 pm

    huh?? WTF???

  2. January 19, 2009 at 5:38 pm

    Selepas membaca karangan ini iaitu cerita ramai kemalangan ini, saya terus tertawa. Mulut saya terbelah dua. Lalu saya mati.

  3. meldahuimei
    January 30, 2009 at 2:53 pm

    Apaan sih ini? ==”

  4. April 8, 2009 at 4:10 am

    u know that this is not real right?

    (1) malay language standards in malaysia is very high, because the medium of instruction is malay.

    (2) UPSR is ujian pencapaian sekolah rendah, which is similar to PSLE in singapore, taken at the end of the 6th n final year in primary school, and not in the 4th year, or darjah 4.

    (3) and this essay completely doesn’t make sense – even the worse malay teacher will not give it a B grade at the very least.

  5. patricia cham
    August 28, 2009 at 9:00 pm

    crazy..

  6. syahindah
    October 8, 2009 at 2:39 pm

    err.. kalau nak buat karangan buat betol2 please. and jangan merepek boleh tak. kapal terbelah 2? mak da kene langgar pastu boleh bangun balik? boleh keja lori pulak tu.

  7. meo da carlos
    March 24, 2010 at 11:20 am

    saya ketawa terbahak-bahak kerana karangan ini sangat lucu.mak saya pun marah lalu mengetuk kepala saya dengan menggunakan senduk kuasa api.tapi saya tak mati..hahaha

  8. najian
    April 7, 2010 at 8:50 pm

    wow…if tak mngenangkan bdk sek rendh yg menulis krngn ni mmg dh lme ak bengang tp memandangkan bdk sek rndh yg mengarang so i enjoy the reading…hehe…u ve 2 admit guys evn though its so ridiculous bt den dis writer do ve wild imagination…myb we ve 2 issued dis essay 2 writer’s counselor….mcm da prob je imagination bdk nie…hehe

  9. are_dey
    August 7, 2010 at 9:05 pm

    mmglah lucu..but logic la kalau nak wat krgn tuu..nasib baek aq x mati baca krgn nieh..

  10. abc
    August 29, 2010 at 11:28 am

    =P

  11. vergito
    November 10, 2010 at 6:59 pm

    yaALLAH, sakit prut aku bce cite nih. aish… pngaruh ultraman n transformers. mantap bdak nih. waduh… mcm mne la agknye reaksi pnande krts die waktu tuh. kalo x glak mmg hertless btol la. agknye, bdk tuh ingt lg x krgn die skrg ni. krgn pmr die thn ni harap2 la logik. haha…

  12. abdullah hakeem
    April 2, 2011 at 10:25 pm

    lawak gila nak mampos hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  13. April 25, 2011 at 1:45 pm

    aq memang x phm langsung n cerita x best la bagi cikgu mesti rasa x sesuai untuk dijadikan karangan ….

  14. May 7, 2011 at 12:24 am

    knape smpai jdi gituuh???
    aq fire bdak ni kang,,ntah pape karangan…
    aq bgi 60% jer…B..=.=’

  15. June 14, 2011 at 8:42 pm

    best

  16. Cgat
    December 25, 2011 at 3:25 am

    mmg terbaek gile nak mam…aq dh berkali-kali bace………x pernah jemu ngn karangan ni….tpi skng…aq pown dh mati sbb terllebih bace krngn ni……..

  17. sani
    July 10, 2013 at 9:28 am

    Matilah siapa yang baca karangan ni…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: